Voor de 50e verjaardag van de man van mijn vriendin bood ik aan cupcakes te bakken. Behalve dat hij 50 werd, vierden ze ook de verjaardag van hun dochter die 16 geworden was, dus een gezamenlijke taart werd lastig. Dus 2 thema’s: 16 en 50! Voor de Abraham heb ik als basis stroopwafel cupcakes gemaakt en de Sweet sixteen cupacakes bestonden uit een chocoleadecupcake met als decoratie handtasjes en lipstick.
Aangezien de stroopwafel cupcakes door bijna iedereen lekker gevonden worden , deel ik dit recept vandaag.
Ingredienten
cupcakes (12 stuks)
- 200 gram bloem
- 170 gram fijne kristalsuiker
- 7 gram bakpoeder
- snufje zout
- 60 ml zonnenbloemolie
- 180 ml melk
- 1 ei
- 3 stroopwafels
- 12 cupcake caisses (papieren vormpje)
- vorm voor 12 yupcakes
Karamel crème en decoratie (12 stuks)
- 250 gram zachte roomboter (niet gesmolten)
- 80 gram poedersuiker
- blikje gecondenseerde melk
- 2 stroopwafels
- Spuitzak met kartelmondje
Bereiding
Voor de crème maak je eerst dulce de leche. Hiervoor plaats je het blikje gecondenseerde melk in een pan met water zodat het blikje onderstaat. Dit kook je 2 uur. Controleer tussendoor steeds of blikje nog onder staat.
Zo niet, vul je water bij. Ik kook altijd gelijk 2 blikjes want een dicht blikje kan je heel lang in koelkast bewaren. Mijn ervaring is wel dat het blikje nooit lang bewaard wordt. Je kan er zulke lekkere dingen mee maken! Je kan dit het beste een dag van te voren doen, want het duurt lang voordat blikje helemaal afgekoeld is.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Vul de cupcake vorm met de papieren vormpjes.
Meng het bloem met de suiker, bakpoeder en zout. Meng in een andere kom het ei, melk en de olie. Snij de 3 stroopwafels in niet al te kleine stukjes. Giet nu de het melkmengsel en het bloemmengsel totdat het goed gemengd is en klopt dan nog heel even op de hoogste stand.
Vul nu de cupcake vorm. De vormpjes moeten voor iets meer dan de helft gevuld zijn. verdeel de stukjes stroopwafel over de cupcakes en duw ze met een lepeltje iets in het beslag.
Bak de cupcakes nu in 20-25 minuten gaar. Haal de cupcakes na het bakken direct uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
Voor de karamel crème meng je de boter en de poedersuiker tot een mooie crème. Hiervoor laat je de mixer 5-1o minuten kloppen. Voeg een half blikje dulce de leche toe en klop nog eens 5 minuten.
Nu kan je de spuitzak vullen en mooie toeven op de cupcakes spuiten. Gebruik hiervoor een gekarteld spuitmondje. Decoreer met een puntje stroopwafel.
Ik heb een fotoprint op fondant gebruikt voor de decoratie, maar met een stukje stroopwafel is die geschikt voor alle momenten.