Zelf gemaakte Groentebouillonpoeder

Vandaag nog een recept dat in de categorie histamine arm valt, maar vooral een hele goede vervanger is voor een bouillonblokje. Met deze vervanger voeg je alleen de smaak van kruiden en verse groenten toe, zonder smaakversterkers, gistextract en andere toevoegingen.

Uiteraard kan je variëren met de groenten en kruiden die je zelf lekker vindt. De hoeveelheden luisteren niet heel nauw en kan je als richtlijn aanhouden. Gedroogde paddestoelen geven ook heel veel smaak aan je bouillonpoeder, maar deze heb ik in dit geval weg gelaten in verband met de histamine.

Heel lekker en puur natuur dus, maar ook weer een goede reden om mijn voedseldroger weer te gebruiken!

Ingrediënten

  • 350 gram gemengde groenten (prei, peen, bloemkool, selderij)
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  •  verschillende takjes verse oregano, tijm, rozemarijn
  • 4 eetlepels zeezout
  • zwarte peper naar smaak

Bereiding

Snijd de groente klein en de ui en knoflooktenen in ringen.

Voor het drogen maak ik gebruik van een voedseldroger en leg de ui op het onderste rooster, dan de roosters met groente en bovenin de takjes verse kruiden.
imageimage

 

 

 

 

Wanneer je geen voedseldroger hebt, kun je ook drogen in de oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier.  Zet de oven op 70° C. en spreid de groente over de bakplaat uit. De ovendeur moet op een kier staan, dit doe je door een pollepel tussen de deur te plaatsen.

Het drogen in de voedseldroger duurt ongeveer 6 uur. In de oven zal dit wat korter zijn, dus kan je na 4 uur al controleren.

Wanneer de groente gedroogd is, maal je ze fijn met het zout en versgemalen zwarte peper.

image image

Je kan dit mengsel nu als een bouillonpoeder gebruiken voor soepen of sauzen.

Naar smaak voeg je 1 a 2 eetlepels op een half liter kokend water toe.

1 reactie op “Zelf gemaakte Groentebouillonpoeder”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top