Flammkuchen

Flammkuchen

Op verschillende foodtruck festivals, maar ook op vakantie in Duitsland heb ik heerlijke flammkuchen gegeten. Eigenlijk is het gewoon een hele dunne pizza met witte saus. Aangezien manlief niet van kaas houdt, dus een uitgelezen gerecht om op de Big Green Egg (of barbecue) klaar te maken. Aangezien je de flammkuchen kort op een hoge temperatuur bakt, heb je wel een pizzasteen nodig.

Uiteraard zijn er nog vele andere smaken mogelijk, zoals reepjes gerookte zalm, stukjes tonijn, rul gebakken gekruid gehakt, parma ham etc etc.

Ingredienten voor 4 tot 5 stuks

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 325 ml lauwwarm water
  • 7 gram zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100/150 gram in reepjes gesneden ontbijtspek
  • 1 a 2 bakjes crème fraiche (van 200 gram)
  • 1 a 2 uien in halve ringen gesneden
  • zwarte peper

Bereiding

Maak van de bloem, olie, gist, water en zout een plakkerig deeg. Zorg hierbij dat het zout niet direct in aanraking komt met de gist. Kneed het even goed stevig door. Dit kan je met de hand doen of met de keukenmachine/mixer. Laat het deeg, afgedekt met plastic minimaal een uur rijzen op kamertemperatuur. Het Deeg zal dan in volume verdubbeld zijn.

Verwarm je Barbeque met pizzasteen naar ongeveer 275/300 graden.

Neem een bolletje deeg en rol heel dun uit op een bebloemd aanrecht. Ik leg het deeg dan voorzicht op een pizzaschep (kan ook een heel dun plankje zijn) die ik bestrooid heb met wat mais meel. Hierdoor glijdt de flammkuchen straks gemakkelijker op de steen.

Besmeer de flammkuchen met 2 a 3 eetlepels crème fraiche, niet te dik. Bestrooi dan met wat reepjes spek en ui. Schep de flammkuchen op de pizzasteen en bak 6-9 min tot de randjes beginnen te kleuren en iets opkrullen. Snijd direct in punten en smullen maar!

Allergietip:

Deze flammkuchen heb ik ook gemaakt met dikke Turkse of Griekse yoghurt (i.p.v. crime fraiche) voor een vriendin die lactose intolerant is. Op deze manier kon bij ook genieten van dit gerecht. Informeer altijd wel even of de persoon hier tegen kan. Het deed in ieder geval niets af aan de smaak!

img_3933img_3934

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *