Melting Moments

Melting moments

Melting moments:

Mijn dochter en ik kijken al jaren met heel veel plezier naar Master chef Australië. Wij nemen de afleveringen op en kijken er dan een paar achter elkaar. Op die manier gaan we er echt voor zitten en genieten we met iets lekkers binnen handbereik, van alle inspanningen van de kandidaten. In 1 van de afleveringen maakt deelnemer Julia een gevuld koekje “Melting moments”. (blijkt alweer uit 2012 te zijn)

Het recept werd al snel een favoriet van mijn dochter en overige familie. Het is gewoon een klein gebakje. Ondertussen eet mijn dochter al enige tijd plantaardig en toen zij afgelopen week op visite kwam, wilde ik haar verrassen met Vegan Melting moments en heb recept maar iets hoeven aanpassen.

Melting Moments recept

Ingrediënten biscuits

  • 60 gram poedersuiker
  • 60 gram custard poeder
  • 180 gram boter op kamertemperatuur(ik heb Vegan roomboter van Flora gebruikt)
  • 1 theelepel bakpoeder 
  • 180 gram bloem

Ingrediënten vanille-boter crème

  • 100 gram boter op kamertemperatuur (ik heb Vegan roomboter van Flora gebruikt)
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 125 gram poedersuiker

Ingrediënten frambozenjam

  • 250 gram frambozen
  • 125 gram geleisuiker (Wil je een zoetere jam, kan je de suiker verdubbelen. Jam is dan ook langer houdbaar)
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding:

Vanille boter crème

  • Meng de boter, suiker en vanille extract.
  • Klop dit met de mixer luchtig en totdat suiker goed is opgelost.

Biscuits

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Roer de boer zacht met de mixer. Voeg suiker en custardpoeder toe en meng dit geheel goed.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder en meng door het botermengsel tot een zacht deeg.
  • Maak van dit deeg balletjes van 25 gram en druk deze iets plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Doop vervolgens een vork in de bloem en druk deze plat op het koekje zodat je een streepmotiefje in midden krijgt. Zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen.
  • Bak de koekjes 16-18 minuten tot ze goud bruin zijn en laat afkoelen.
  • Spuit op 1 koekje een laagje vanille boter crème en op de andere een beetje jam en druk de koekjes voorzichtig op elkaar.
  • Alleen bij warm weer in de koelkast bewaren, maar haal ze wel op tijd uit de koeling om op kamertemperatuur te komen

Frambozenjam

  • Maak de frambozen schoon. Indien diepvries kan je ze het beste iets laten ontdooien.
  • Doe de frambozen samen met de geleisuiker en het citroensap in een steelpannetje met dikke bodem.
  • Zet het vuur hoog en prak ondertussen de frambozen stuk met een vork.
  • Zodra het gaat koken zet je vuur zachter en laat de jam heel rustig ongeveer 5 minuten doorkoken.
  • Laat een klein beetje jam vallen op een schoteltje (dat even in vriezer heeft gelegen). Je ziet dan of de jam snel stolt. Zo niet, kook dan nog even door en herhaal deze stap.
  • Zodra de jam klaar is kan je dit in een gesteriliseerd potje gieten, deksel erop en vacuüm laten trekken en zo kan je deze enkele maanden bewaren. Als je deze hoeveelheid maakt, kan je ook gewoon in bakje in koelkast zetten. Het is namelijk zo op.

Tip: Wil je wat sneller klaar zijn, gebruik dan een kant en klare jam naar jouw smaak.
Variaties: probeer het ook eens met (vegan) lemon curd i.p.v. jam.

Scroll naar top