Vandaag maak ik een Sodabrood. De naam van het brood geeft al aan dat er Baking Soda als rijsmiddel wordt gebruikt.
Hierdoor hoef je het deeg niet te laten rijzen voordat je het bakt. Ideaal dus als je op het laatste moment bedenkt dat je een brood wilt bakken en niet te lang wilt wachten. Het brood rijst in de oven tijdens het bakken door de combinatie van de Baking soda en de zure yoghurt. Het is geen brood wat je kunt bewaren, maar dat is geen probleem. Zo’n lekker vers brood is zo verdwenen bij ons thuis. Je kan het eventueel wel invriezen. Met de kruiden en vulling kan je uiteraard naar eigen wens variëren.
Ingrediënten
- 500 gram volkoren bloem
- 1 theelepel Baking Soda
- 1 theelepel zout
- 400 gram dike Turkse of Griekse yoghurt
- 2 handjes olijven klein gesneden
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Meng de bloem, baking soda, zout en yoghurt tot een plakkerig deeg. Snijd de olijven klein en meng met de Italiaanse kruiden door het deeg.
Vorm een bol van het deeg en leg op, een met bakpapier bekleedde, bakplaat.
Vervolgens kerf je de deegbol kruislings diep in en bestrooi met wat bloem. Zet de bakplaat in de oven en bak het brood in 30 minute gaar. Neem het brood uit de oven en laat afkoelen.
Het eindresultaat is een verrassend lekker en luchtig brood.
Eet smakelijk!