Ananas-gember-chili-jam

Een hele mond vol :Ananas-gember-chili jam, maar dat is het dan ook. Een kruidige jam vol heerlijke smaken. Ook wanneer je nog nooit jam gemaakt hebt, is het echt niet lastig. Toen ik deze week weer eens naar de Haagsche markt ben geweest, kwam ik uiteraard met een hoop groenten en fruit thuis. Aan de slag dus maar weer!

Ingrediënten:

  • 2 ananassen
  • 750 gram geleisuiker speciaal (is halfzoet)
  • 4 limoenen
  • 200 gram gember (gewicht is ongeschild)
  • 0,5 Spaanse peper

Bereiding:

Maak de ananassen schoon en verwijder harde kern. (Je houdt ongeveer 1500 gram ananas over) Snij in kleine stukjes. Maak de gember schoon en rasp of snipper heel fijn. Snij de Spaanse peper heel erg klein. Meng dit alles in een kom met de suiker en zet een nacht weg.

Zet het ananasmengsel op in een ruime pan en voeg het rasp en het sap van de limoenen toe. Breng dit aan de kook en laat ongeveer 20 min koken of totdat mengsel 105 graden C. is. Ik stamp de ananasstukjes dan nog iets kleiner.

img_3945img_3946

Je kan uitproberen of je jam goed stolt door een druppel op een schoteltje (dat een kwartiertje in vriezer heeft gestaan) te laten vallen.

Laat de jam ongeveer 10 minuten stollen en vul de warme, gesteriliseerde, potten. Zorg dat de randen van de potten schoon blijven. Sluit de deksel en zet de potten voor ongeveer 10 minuten op zijn kop.

De potten trekken dan vacuüm.

De jam is ongeopend heel lang houdbaar op deze manier. Wanneer je de pot eenmaal hebt geopend, moet je hem in de koelkast bewaren en is dan nog beperkt houdbaar.

img_3947

Tip: Potten kan je heel gemakkelijk steriliseren in de oven. Zet de potten (schoongemaakt in vaatwasser) rechtop op een stuk bakpapier in de oven. Zet de temperatuur op 150 graden C. Wanneer de temperatuur bereikt is laat je ze voor 10 minuten in oven staan. Daarna kan je oven uitzetten. De deksels leg je in een kommetje kokend water tot gebruik.

Oh hallo daar 👋
Het is leuk je te ontmoeten.

Meld je aan om op de hoogte te blijven van nieuwe workshops of leuke acties.

We spammen niet! Lees ons [link]privacybeleid[/link] voor meer info.

1 gedachte over “Ananas-gember-chili-jam”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven