Citroentaart met frambozen

thumb_IMG_2482_1024Mijn allereerste blog begin ik met een vrolijke zonnige citroentaart. Hiermee haal je de zon naar binnen.

Voor mijn eerste blog heb ik alleen de foto van het eindresultaat, maar die mag er dan ook zijn! De taart is een variant van een recept van Annabel Langbein en smaakt heerlijk fris.

Ingrediënten

Kruimeldeeg

  • 180 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 55 gram suiker
  • 1/2 ei
  • 260 gram bloem
  • 1 eiwit
  • quichevorm ∅25-30cm met een losse bodem

Citroenvulling

  • 90 ml citroensap
  • 31/2 ei geklutst
  • 1 dooier licht geklutst
  • 150 gram suiker
  • 150 gram slagroom

Decoratie

Frambozen

Bereiding

Voor het kruimeldeeg klop je de boter en suiker luchtig en vervolgens klop je het ei erdoor. Doe de bloem bij het botermengsel en roer alles door elkaar. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht. Strooi ook wat bloem op je handen en vorm een worst met een diameter van ongeveer 6cm. Wikkel het deeg in plastic folie en laat voor minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Boter een ronde of vierkante quiche vorm met een losse bodem in met zachte boter. Snijd het deeg in ronde plakjes van ongeveer een 1/2 cm. Leg de rondjes naast elkaar in de vorm en druk ze tegen elkaar zodat ze de hele bodem en rand van de vorm bedekken. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.

Verhit de oven op 18o° C. leg een vel bakpapier in de gekoelde taartbodem en vul de bodem met rijst, ongekookte bonen of bakkorrels. Bak de bodem ” blind” in 15 minuten. Verwijder het bakpapier en de vulling. Kwast het deeg licht in met eiwit en zet de vorm nogmaals in de oven voor 8 minuten en bak het deeg tot het lichtbruin en droog is. Verlaag de temperatuur naar 130º C.

Doe alle ingrediënten voor de citroenvulling in een pan bij elkaar en verwarm dit mengsel tot lauwwarm. Zet de vorm op de bakplaat in de oven en giet vervolgens de vulling voorzichtig op de taartbodem. Bak de taart ongeveer 30-35 minuten totdat hij net gestold is. De vulling mag nog een beetje ” wiebelen”, dit stijft nog op tijdens het afkoelen.

Bewaar de taart in de koelkast en haal hem ongeveer een uur voor serveren eruit en decoreer met de frambozen.

 

2 reacties op “Citroentaart met frambozen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top